MIÉRT JÓ A "NYITOTT" CSÍPŐ? – AVAGY, A PSZOÁZ A LÉLEK IZMA

2020.05.15.

Tudtad, hogy a nyitott csípő nem csak fizikai szempontból fontos, hanem a lelki életed szempontjából is meghatározó?

Kezdjük a fizikai aspektussal:

  • A csípő körüli izmok rugalmassága létfontosságú a térd és bokaízületek egészségének fenntartásához, a térdízület kíméléséhez.
  • A csípőhorpasz (musculus iliopsoas) fontos szerepet tölt be a testtartásban, hiszen összeköti a gerinc alsó részét, a medencét, és a combokat.

A túl sok ülés következményeként a csípőhorpasz megrövidül, ez pedig az ágyéki gerinc és az ahhoz kapcsolódó izmok túlterhelését okozza, továbbá rossz tartáshoz, derékfájdalmakhoz, csípőkopáshoz, porckorong és térdproblémákhoz vezethet.

A nagy horpaszizom (pszoáz) rövidülése okozhat a fenti problémák mellett emésztési zavarokat, menstruációs fájdalmat, kismedencei betegségeket, terméketlenséget, hormonproblémákat, szexuális problémákat, szorongást is.

Jóga és Lélek jógázz online Facebook közösség:

  • Hétről-hétre változatos élő gyakorló órák, online videók,
  • Gyakorlások kezdőtől a haladó szintig,
  • A jóga mellett olvashatsz relaxációról, meditációról, tudatos táplálkozásról, önfejlesztésről, spiritualitásról.
  • Kezdd meg egyéni utazásod a jobb egészség, a nagyobb boldogság, és a lelki béke felé.

És, hogy miért említik olyan gyakran a jógában a Pszoázt a Lélek izmaként?

A csípőnkben rengeteg feszültséget, lelki blokkot, energetikai blokkot tárolunk.

A pszoáz krónikusan stresszes állapota negatívan befolyásolja az érzelmi állapotunkat, hatással lehet a személyes kapcsolatainkra, és befolyásolhatja az élettel való általános elégedettségünket, jóllétünket.

A folyamatosan rohanó életmódunk egy állandó feszültséget tart fennt a pszoázban, ez pedig a szervezetünket egy folyamatos „Harcolj vagy menekülj” reakcióban tartja.

A krónikusan feszült pszoáz így folyamatosan azt jelzi a testünknek, hogy veszélyben vagyunk, a mellékvese adrenalintermelése (stresszhormon termelése) fokozódik, ez a mellékvese kimerüléséhez és az immunrendszer gyengüléséhez vezet.

A jóga segítségével lazíthatjuk, nyújthatjuk a csípő izmait, serkentjük a terület vérellátását. A csípő nyitása, lazítása lehetővé teszi a felgyülemlett feszültség kivezetését, a feldolgozatlan lelki blokkok fokozatos feloldását, és az energia akadálytalan áramlását, megalapozatlan félelmeink elengedését mely pozitív hatással bír nem csak a fizikai, de a mentális, lelki jóllétünk szempontjából is.

Szeretettel: Adél, Jóga és Lélek